Winterspecialist

Welkom bij de winterspecialist!

 

De Allgäu - sinds 1931 het hoofdkantoor van Dethleffs - is met zijn lange winters en veel sneeuw een populaire winterreisbestemming. Dethleffs staat niet voor niets bekend als een echte winterkenner. Of het nu gaat om een ​​caravan of een motorhome, wij vertrouwen op een doordachte constructie en innovatieve technologie op basis van onze meer dan 90 jaar ervaring in de constructie van vrijetijdsvoertuigen. 

Uitstekend geïsoleerde wanden, hoog ademend vermogen van de materialen en goede ventilatie zorgen voor een uitstekend binnenklimaat.  

 

Hieronder vertellen wij u hoe uw winterkampeerdroom werkelijkheid kan worden, geven wij u nuttige informatie, tips & trucs voor kamperen in de winter.

winterse techniek

Onze verwarmingssystemen - effectief en krachtig

 

Warmwaterverwarmers

Door hun ontwerp werken warmwaterverwarmers langzamer dan luchtverhitters, maar het voordeel is dat de warmte gelijkmatiger wordt afgegeven. Omdat de convectoren hun warmte ook aan de meubels en de zijwanden afgeven, ontstaat er een aangenaam stralingseffect en ontstaat er net als thuis een behaaglijke sfeer. Omdat hij volledig zonder ventilator werkt, wervelt hij geen stof of pollen op - ideaal voor mensen met een allergie. Daarnaast is deze voorzien van een automatische afvoerkraan en afsluitkraan voor de slaapkamer. Indien gewenst is deze te bedienen met een smartphone.

 

Warme lucht verwarming

Combi 6 heteluchtverhitters bieden een 50% hogere warmteafgifte in vergelijking met een zwakkere Combi 4 heater. Daarom installeren wij in elke camper van Dethleffs altijd minimaal één Combi 6 verwarming. Deze heteluchtverwarmer combineert twee functies in één apparaat: verwarming en waterverwarming. De bijzonder lichte en compacte combiverwarming zorgt voor aangename temperaturen in onze campers. In de heater zit een RVS watertank van tien liter . Deze wordt in de winter verwarmd. Het water warmt gelijkmatiger en sneller op dankzij de asymmetrische vorm van de roestvrijstalen tank. In de zomer kunt u het water ook gewoon verwarmen zonder te stoken. Daarnaast onze heteluchtverwarmingextreem laag energieverbruik.

 

Pluspunten bij temperaturen onder nul!*

 • Warm water** of heteluchtverwarming
 • goede ventilatie en hoog ademend vermogen van materialen
 • Voor maximaal comfort kan het slaapgedeelte worden gescheiden van het verwarmingscircuit.

* deels onderdeel van de optionele wintercomfortpakketten

** warmwaterverwarming

 

Dethleffs Lifetime Technology - Voorbereid op alle weersomstandigheden

De Allgäu kent strenge winters – en sinds 1931 ook bij ons!

Bij de ontwikkeling van onze voertuigen besteden we er bijzondere aandacht aan dat alle gebieden zoals de bestuurderscabine, entrees, garages, dubbele vloeren en natuurlijk het hele woongedeelte inclusief de badkamer altijd verwarmd kunnen worden. Van oudsher bouwen wij hier oersterke en wintervaste campers. Dus zelfs zout en sneeuw kunnen onze Lifetime-Plus- structuur niet schaden:

 

 • Wanden, dak en vloer zijn vrij van koudebruggen en geheel zonder houten inzetstukken. In plaats daarvan zorgen stabiele stutten van polyurethaan voor een hoge torsiestijfheid.
 • Sterke GVK-panelen (glasvezelversterkte kunststof) op het dak en de bodem beschermen tegen externe schade door hagel, vallend gesteente, zout water, enz.
 • Een bijzonder dikke laag sterk gecomprimeerd, hydrofoob, d.w.z. waterafstotend, XPS-schuim zorgt voor uitstekende isolatiewaarden.
 • De houten bekleding aan de binnenzijde van het woongedeelte heeft een vochtregulerende en geluidsisolerende werking (zijwanden/dak: 3 mm; vloer: 6 mm)

 

Geschikt voor winter of winterproof?

 

Geschikt voor de winter betekent dat het interieur permanent verwarmd kan worden tot 20 °C bij buitentemperaturen van 0 °C. Dit geldt voor alle serievoertuigen van Dethleffs. Voor de meeste fabrikanten is een voertuig wintervast op standaard testniveau 3 van DIN EN 1646-1 . 

Een volledig gekoeld voertuig van -15 graden moet binnen slechts vier uur opwarmen tot +20 graden, met vers- en afvalwaterleidingen die vorstvrij zijn.

Dethleffs kamerklimaatsystemen

Voor een behaaglijke sfeer, ook in de winter

Achterventilatie AirPlus dakkast

Vocht ontstaat daar waar warme lucht snel wordt afgekoeld – in de camper vooral aan de buitenmuur als het buiten erg koud is. Met het AirPlus systeem ventileren we de bovenkasten en installeren we een ventilatiecircuit dat condensvorming bij voorbaat voorkomt. 

Het resultaat: gezonde binnenlucht zonder schimmel of schimmelvlekken.

 

Geforceerde ventilatie – meten in plaats van berekenen

Geforceerde ventilatie in het voertuig is wettelijk verplicht om een ​​te hoog CO2-gehalte in de woonruimte te voorkomen. De ingenieurs van Dethleffs meten individueel het optimale aantal en de optimale verdeling voor elk model. Dit is ingewikkelder dan een algemene berekening, maar het garandeert dat er niet onnodig veel verse lucht, die als onaangenaam wordt ervaren, in het voertuig wordt gevoerd - vaak tijdens het rijden.

 

Jaloezieën met isolerende coating

De door Dethleffs gebruikte jaloezieën beschermen niet alleen tegen nieuwsgierige blikken, maar reflecteren dankzij hun metalen coating ook het zonlicht en dragen zo bij aan een aangenamer binnenklimaat.

tips & tricks

Veilig onderweg in de winter

Er zijn een paar dingen waar u in de winter op moet letten, zodat u het niet koud krijgt op de sneeuw en het ijs :

 • Winterbanden zijn een must in het koude seizoen.
 • Wees altijd voorzichtig met het gas geven, sturen en remmen op gladde wegen, want zelfs ESP & Co. hebben hun grenzen.
 • Houd altijd voldoende afstand. Alleen degenen die ruimte hebben, hebben tijd om te reageren in geval van nood.
 • Bijzondere voorzichtigheid is geboden op bruggen, in bospaden en op noordelijke locaties -  vorst en ijzel kunnen hier op de loer liggen.
 • Als het zicht slecht is, vertraag dan. Vuistregel: bij zicht rond de 50 meter, niet sneller dan 50 km/u.
 • Zien en gezien worden is het advies. Schakel tijdig de verlichting in en houd de koplampen, richtingaanwijzers en parkeerlichten sneeuw- en vuilvrij.
 • Leg tijdig sneeuwkettingen om & oefen de montage en demontage in alle rust voordat u op reis gaat.

 

Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, raden wij u aan deel te nemen aan een rijopleiding. Meld u eenvoudig aan voor de veiligheidstraining van Dethleffs in het voorjaar of volg een speciale wintertraining bij de ADAC. 

 

Hoe maak ik mijn camper winterklaar?

Van glinsterende sneeuw en sprookjesachtige winterlandschappen geniet je het best in een behaaglijk warme motorhome. 

Om uw wintersprookje perfect te maken, is er echter nog wat voorbereiding nodig. Hier zijn de belangrijkste tips voor een echt winterklaar voertuig.

 

 • Vul voertuiguitrusting aan met winterartikelen (zie checklist links).
 • Laad het voertuig voorzichtig. Ontlast vooral niet de meest aangedreven vooras met te veel belasting in de achteras, anders valt de tractie weg.
 • Verwijder sneeuw van alle ruiten, spiegels en koplampen voordat u begint. Vergeet het dak niet: losse sneeuw- en ijsmassa's kunnen anderen in gevaar brengen.
 • Parkeerplaatsen tijdig benaderen – indien mogelijk bij daglicht. Reserveer campings ruim van tevoren.
 • Parkeer de camper indien mogelijk niet onder met diepe sneeuw bedekte bomen. Als sneeuw en ijs loskomen, kunnen dakluiken beschadigd raken.
 • Rijd het voertuig op oprijblokken/planken om de banden tegen bevriezing te beschermen.
 • Houd geforceerde ventilatie voor voertuig- en gassystemen altijd vrij, verwijder indien nodig sneeuw onder het voertuig.
 • Houd de afzuigschoorsteen van de gaskachel sneeuw- en ijsvrij.
 • Leg het netsnoer zo dat het niet kan bevriezen of beschadigd kan raken bij het ruimen van sneeuw.
 • Vermijd vocht binnen, bekleed het raam aan de buitenkant. Ventileer 's ochtends en na het koken.
 • Laat de verwarmings- en warmwaterboiler ingeschakeld, anders bestaat er kans op vorstschade of automatische leegloop.

 

 

Winteraccessoires voor campers

 

Om de wintergeschiktheid van uw bestaande voertuig te verbeteren, zijn er precies passende winteraccessoires direct verkrijgbaar bij de originele accessoires van Dethleffs. Ook vakhandelaren zoals Movera bieden veel handige aanvullingen.

 

Bij verwarmingssystemen met zijwandschoorstenen bestaat het risico dat condenswater bevriest en de afvoerlucht belemmert. Speciale opzetstukken voorkomen ijsvorming. Wie op gas verwarmt, doet er goed aan een reservefles bij te hebben. (Alleen vervelend als er 's nachts een fleswissel is)

De DuoComfort schakelt automatisch voor je over op de volle fles. Hoe lager de temperaturen, hoe beter de isolatie zou moeten zijn. Isoleer ook de ramen met thermische matten, vooral de bestuurderscabine. Passende dashboardisolatie is verkrijgbaar als origineel accessoire van Dethleffs voor uw halfintegraal of alkoof.

 

Meer informatie over de Dethleffs toebehoren kan u op volgende link vinden: https://www.dethleffs-original-zubehoer.com/

Als de motorhome stilstaat in de winter

Hieronder kan u enkele tips terug vinden om uw motorhome veilig door de winter te helpen.

Bij het niet verwarmen of gebruiken van de motorhome, wordt aangeraden volgende richtlijnen te volgen:

 

 1. Alle water tanks ledigen
  Indien u een toilet hebt met aparte watertank kan u het water aanvullen met wat koelvloeistof (geen ruitensproeier antivries)
 2. Boiler ledigen. Dit kan manueel of gebeurd automatisch vanaf 4°C indien uw boiler voorzien is van een vorstbeveiliging.
 3. Alle waterkranen openzetten en laten open staan.
 4. Batterij sleutel afleggen. Dit knopje zit op de elektroblock. ("Batterie Ein" of "Batterie Aus")
 5. Brandstof bijvullen indien u niet meer hebt getankt voor eind oktober.
  Sommige brandstoffen worden dan pas van additieven voorzien waardoor de zomerbrandstof zou kunnen bevriezen in de winter.
 6. Wanneer u verder met uw wintervaste motorhome gaat reizen en naar het buitenland gaat, bent u verplicht winterbanden te monteren. Deze zijn uiteraard ook bij ons verkrijgbaar.
Deze website maakt gebruik van cookies De website van Denys Motorhomes gebruikt functionele cookies. In het geval van het analyseren van websiteverkeer of advertenties, worden ook cookies gebruikt voor het delen van informatie, over uw gebruik van onze site, met onze analysepartners, sociale media en advertentiepartners, die deze kunnen combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun diensten.
Toon details Verberg details
Selectie toelaten Alle cookies toelaten